Prohlášení o přístupnosti

verze: 1.0.161005
© jpsk 2016, design GaVor
Vloženo: 18. 1. 2017 22:32

Jak mohou rodiče podpořit správný vývoj řeči?

Především je třeba s dítětem mluvit, číst mu, zpívat mu, říkat mu říkadla. Písničky, příběhy a říkadla, která konkrétnímu dítěti zpíváme a povídáme, musíme mít sami také rádi. Neměla by to být jen formální pomůcka, něco, co by se mělo dělat. Není problém nakoupit dítěti spoustu knížek a pomůcek, ale chce to i zápal pro společné čtení a povídání. Dítě pozná, když to je jen „jako“ a když je rodič opravdu s ním.

 Výborné je, když má na dítě čas i babička. Rodiče by ale také neměli opomíjet upozornění okolí, že dítě nemluví dobře. Oni jsou na dítě zvyklí, slýchají ho denně a může jim uniknout, že něco není v pořádku. Prostě to neslyší. Proto je taky někdy překvapí, když pediatr doporučí návštěvu logopeda. Až v ambulanci si uvědomí, že dítě neříká správně třeba pět hlásek.

Je pravdou, že někteří rodiče jsou přehnaně opatrní a ustrašení. Ale i přesto – věřte svým instinktům a zpoždění řeči nebo problémy s jazykem začněte řešit včas. Pokud tedy máte jakékoli podezření, raději se obraťte na svého pediatra nebo logopeda.

 

autor: Jarmila Soukupová
Zpět <<